Varázslatok a konyhában
Az önálló élet alapszükséglete a
konyhai alapismeretek. Hiába az otthonról hozott finom ételek, semmi sem tart
örökké, előbb-utóbb mindenki rákényszerül a receptek elsajátítására. Bizonyára
sokan sürgölődtetek már eddig is a konyhában, miközben segítettetek a családi
étkezés előkészületeiben, de nem biztos hogy minden fogalommal teljesen
tisztában vagytok. Összeszedtem nektek az alapokat, amik elsajátításával
könnyebben eligazodhattok egy-egy recepten is, és igazi háziasszony válhat
belőletek.
Párolás
A dinsztelésnek is nevezett
műveletet leggyakrabban a zöldségekhez párosítjuk, de a hús is saját levében
párolódik puhára. A főzéssel ellentétben csupán kevés lé kell a dinszteléshez.
A forró zsiradék összefogja a rostokat, így megmarad a hús zamata, ezáltal
válik olyan puhává.
Rántás
Először felforraljuk a
zsiradékot, aztán hozzáadjuk a lisztet és megpirítjuk azt. A pirítással kapja a
rántás a jellegzetes színét és ízét. Ezután kell fokozatosan hozzáadni az
ételhez megfelelő hideg, illetve meleg
vizet, az összecsomósodás ellen folyamatosan kevergetve.
Panírozás
A leggyakrabban előforduló
konyhai művelet, hisz ki ne szeretné például a klasszikus rántott húst...:)
A sütésre előkészített ételt sózás után lisztbe, felvert tojásba, majd kenyérmorzsába forgatjuk, utóbbit íz és kedv szerint ízesíthetjük még fűszerekkel, magvakkal.
A sütésre előkészített ételt sózás után lisztbe, felvert tojásba, majd kenyérmorzsába forgatjuk, utóbbit íz és kedv szerint ízesíthetjük még fűszerekkel, magvakkal.
Elősütés
Rövid ideig tartó folyamat, kevés zsiradékkal végzett sütés,
melyet további feldolgozási folyamat követ.
Pépesítés
A nyersanyagokból különféle eszközök (pl. szita,
burgonyanyomó, paradicsompasszírozó, turmix) által eltávolítjuk a durva
rostokat, így könnyebben emészthető váló ételt készíthetünk.
Zsírtalanítás
Egyrészt jelenti a húsok felületéről való zsírszövetek
eltávolítását, másrészt főzés közben a folyadék felszínén összegyűlő zsiradék
leszedését.
Ha lehetőség van, próbáljatok ki minél több receptet, így
nem csak étkezéseitek lesznek változatosabbak, de egy közös sütés-főzés is
jobban összehozza a társaságot. Íme a kedvenc süti receptem, elkészítése még a
konyhában kevésbé jártasoknak is nagyon egyszerű:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése