2016. szeptember 8., csütörtök

Konyhai kisokos

Varázslatok a konyhában


Az önálló élet alapszükséglete a konyhai alapismeretek. Hiába az otthonról hozott finom ételek, semmi sem tart örökké, előbb-utóbb mindenki rákényszerül a receptek elsajátítására. Bizonyára sokan sürgölődtetek már eddig is a konyhában, miközben segítettetek a családi étkezés előkészületeiben, de nem biztos hogy minden fogalommal teljesen tisztában vagytok. Összeszedtem nektek az alapokat, amik elsajátításával könnyebben eligazodhattok egy-egy recepten is, és igazi háziasszony válhat belőletek.

Párolás
A dinsztelésnek is nevezett műveletet leggyakrabban a zöldségekhez párosítjuk, de a hús is saját levében párolódik puhára. A főzéssel ellentétben csupán kevés lé kell a dinszteléshez. A forró zsiradék összefogja a rostokat, így megmarad a hús zamata, ezáltal válik olyan puhává.

Rántás
Először felforraljuk a zsiradékot, aztán hozzáadjuk a lisztet és megpirítjuk azt. A pirítással kapja a rántás a jellegzetes színét és ízét. Ezután kell fokozatosan hozzáadni az ételhez megfelelő hideg,  illetve meleg vizet, az összecsomósodás ellen folyamatosan kevergetve.

Panírozás
A leggyakrabban előforduló konyhai művelet, hisz ki ne szeretné például a klasszikus rántott húst...:)
A sütésre előkészített ételt sózás után lisztbe, felvert tojásba, majd kenyérmorzsába forgatjuk, utóbbit íz és kedv szerint ízesíthetjük még fűszerekkel, magvakkal.

Elősütés
Rövid ideig tartó folyamat, kevés zsiradékkal végzett sütés, melyet további feldolgozási folyamat követ.

Pépesítés
A nyersanyagokból különféle eszközök (pl. szita, burgonyanyomó, paradicsompasszírozó, turmix) által eltávolítjuk a durva rostokat, így könnyebben emészthető váló ételt készíthetünk.

Zsírtalanítás
Egyrészt jelenti a húsok felületéről való zsírszövetek eltávolítását, másrészt főzés közben a folyadék felszínén összegyűlő zsiradék leszedését.


Ha lehetőség van, próbáljatok ki minél több receptet, így nem csak étkezéseitek lesznek változatosabbak, de egy közös sütés-főzés is jobban összehozza a társaságot. Íme a kedvenc süti receptem, elkészítése még a konyhában kevésbé jártasoknak is nagyon egyszerű:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése